Pronation

Pronatie

Pronatie is de manier waarop je voet beweegt tijdens het lopen of hardlopen. Verschillende soorten pronatie zorgen ervoor dat sportmerken verschillende soorten hardloopschoenen op de markt brengen zodat er voor iedereen een schoen is die zijn/haar natuurlijke voet beweging stimuleert of corrigeert.

Neutrale

Neutrale Pronatie (& Onderpronatie)

We spreken van neutrale en onderpronatie als eerst de achterkant van hiel en daarna de rest van de voet contact maken met de grond. Alleen de rand van de voetboog raakt in deze situatie de grond aan. Met deze natuurlijke beweging kan de voet de rest van je lichaam ondersteunen zonder problemen. De kracht en schok van het neerkomen wordt in deze positie het beste geabsorbeert door je voeten.

Wij raden mensen met dit type pronatie aan om te kiezen voor neutrale hardloopschoenen omdat deze schoenen het meeste schokdemping, steun en duurzaamheid bieden.

Neutraal

Neutraal (schokdemping)

Neutrale hardloopschoenen bieden je maximale schokdemping, steun en duurzaamheid. Ideaal voor neutrale en onderpronerende hardlopers en zijn geschikt voor elke afstand om de loopband, weg en atletiekbaan.

Stabiliteit

Overpronatie

We spreken van overpronatie wanneer er bij het neerkomen van de voet een groot deel van de voetboog contact maakt met de grond. Hierdoor kunnen zowel de enkels als de voet zelf problemen krijgen met het stabiliseren van het lichaam. Bij het afzetten van de voet komt er meer druk op de binnenkant van de voet te staan dan normaal, waardoor de voet uit balans kan raken. Je voet zal proberen dit te compenseren en dit kan leiden tot spierpijn of zelfs blessures.

stabiliteit hardloopschoenen worden door ons aangeraden voor mensen met dit type pronatie omdat deze schoenen een goede combinatie van steun voor de voet(om het naar binnen rollen van de voetboog te verminderen), schokdemping en duurzaamheid bieden.

Stabiliteit

Stabiliteit (Steun/Begewingscontrole) & Lichte Stabiliteit

Stabiliteit hardloopschoenen bieden een goede combinatie van steun voor de voet(om het naar binnen rollen van de voetboog te verminderen), schokdemping en duurzaamheid. Ze zorgen voor deze extra stabiliteit doordat ze vaak een dual-density tussenzool hebben, die dikker is bij de boog van je voet waardoor deze op de juiste positie wordt gehouden. Deze schoen is ideaal voor overpronerende hardlopers en is geschikt voor elke afstand op de loopband, weg en atletiekbaan.

Snelheid/Lichtgewicht

Snelheid/Lichtgewicht (Minimaal)

Lichtgewicht hardloopschoenen zijn gestript van de meeste schokdemping en stabiliteit eigenschappen die je vindt in andere hardloopschoenen. In het algemeen betekent een lichtere schoen ook een minimaal ontwerp. Ideaal voor snelle hardlopers voor korte en middellange afstanden op de loopband, weg en atletiekbaan. De meeste soorten lichtgewicht hardloopschoenen zijn geschikt voor elke voetvorm.

Trail

Trail

Trail hardloopschoenen hebben meer grip op de zool, een bescherming op de neus en dubbele stiksels voor meer duurzaamheid. Deze schoenen bieden minder schokdemping dan een schoen voor de weg omdat ze ontworpen zijn voor zachtere ondergronden. Ze zijn ideaal voor offroad hardlopers en geschikt voor bijna elke voetvorm.

Hardloop Koopgids
New Balance
Asics
Reebok
Under Armour
Puma